OCECPR Logo for Print 2
 
 

Βοήθεια

Δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε;

Δοκιμάστε την Σελίδα Αναζήτησης ή επισκεφτείτε τον Χάρτη Σελίδας.

info 1info 2

 

Ημερολόγιο

No Events Found.
 

Ηλεκτρονικά  Έντυπα

Μετροφυλλήστε ηλεκτρονικά το ενημερωτικό έντυπο σχετικά με τη Ψηφιακή Τηλεόραση στην Κύπρο το οποίο κυκλοφόρησε στον εγχώριο τύπο (εφημερίδες) το Σαββατοκυρίακο 12-13 Μαρτίου 2011.

Περισσότερα

 

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Σε αυτό το τμήμα της Ιστοσελίδας  θα βρείτε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που αφορούν τον τερματισμό των αναλογικών μεταδόσεων και γενικά τη Ψηφιακή Τηλεόραση.

 • Τι αλλάζει στην Τηλεόραση;
   

  Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (ΕΨΤ) έρχεται να αντικαταστήσει την αναλογική εκπομπή τηλεοπτικού σήματος το οποίο λαμβάνεται μέσω της παραδοσιακής κεραίας λήψης. Η ΕΨΤ θα επιτρέψει την παρακολούθηση τουλάχιστον των ίδιων καναλιών που υπάρχουν σήμερα αλλά σε ψηφιακή μορφή, γεγονός που συνεπάγεται καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου και καλύτερη λήψη, ακόμα και με τη χρήση κεραίας εσωτερικού χώρου.

 • Θα εξακολουθώ να λαμβάνω τα υφιστάμενα κανάλια ελεύθερης λήψης δωρεάν;
   

  ΝΑΙ, όλα τα υφιστάμενα κανάλια ελεύθερης λήψης που λαμβάνονται σήμερα αναλογικά, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται δωρεάν, δηλ. χωρίς την καταβολή συνδρομής.

 • Υπάρχει μεταβατική περίοδος όπου θα λαμβάνω τόσο τα αναλογικά όσο και τα ψηφιακά κανάλια;
   

  ΝΑΙ, υπάρχει μεταβατική περίοδος η οποία όμως λήγει την 1η Ιουλίου 2011 οπόταν και θα τερματιστούν οι αναλογικές τηλεοπτικές μεταδόσεις.

 • Υπάρχουν άλλες μορφές ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο σήμερα και ποιες οι διαφορές τους με την ΕΨΤ;
   

  Ναι, σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο διαφορετικές μορφές ψηφιακής τηλεόρασης όπως δορυφορικές εκπομπές (π.χ. Nova Cyprus), τηλεοπτικές εκπομπές από παροχείς ευρυζωνικών υπηρεσιών (όπως υπηρεσίες CytaVision και Primehome) και καλωδιακή τηλεόραση (από τη Cablenet και LTV3play).

  Για να μπορεί κάποιος να παρακολουθεί κανάλια/περιεχόμενο που παρέχεται με τους πιο πάνω τρόπους θα πρέπει να καταβάλει την απαραίτητη συνδρομή στους παροχείς αυτούς.

 • Όταν θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση, θα χρειαστεί να αλλάξει η συσκευή τηλεόρασης των καταναλωτών;

   ΟΧΙ, δεν απαιτείται η αντικατάσταση της παλιάς τηλεόρασης, π.χ. τύπου CRT, με μια καινούργια τύπου Plasma, LCD ή LED που είναι διαθέσιμες σήμερα στην αγορά. Σε κάποιες τηλεοράσεις μπορεί να απαιτείται η προσθήκη εξωτερικού δέκτη/αποκωδικοποιητή για λήψη των ψηφιακών σημάτων.

 • Χρειάζεται να αγοράσω αποκωδικοποιητή Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης αν η τηλεόραση μου είναι LCD /LED /PLASMA;

   

  Όχι εφόσον αυτή διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή.

  Για να βεβαιωθείτε, προχωρήστε με τη σάρωση των συχνοτήτων/καναλιών και αν δεν βλέπετε εικόνα στα ψηφιακά κανάλια όταν ολοκληρωθεί ο συντονισμός θα πρέπει να προβείτε σε αγορά εξωτερικού ψηφιακού δέκτη/αποκωδικοποιητή.

  (Οι πλείστες καινούργιες τηλεοράσεις του τύπου LCD/LED/PLASMA που πωλούνται σήμερα διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη/αποκωδικοποιητή τύπου MPEG-4. Πάντα να επιβεβαιώνετε τη λήψη των ψηφιακών καναλιών με τον πωλητή προτού προχωρήσετε σε αγορά συσκευής τηλεόρασης).

 • Ποιά τα πλεονεκτήματα της Επίγειας Ψηφιακής Εκπομπής σε σχέση με την αναλογική Εκπομπή που υπάρχει τώρα;
   

  Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι :

  ·         αναβαθμισμένη ποιότητα εικόνας και ήχου,

  ·         η ύπαρξη Ηλεκτρονικού Οδηγού Προγραμμάτων (ΗΟΠ)-[EPG] που παρέχει πληροφορίες προς τον τηλεθεατή σχετικά με τα προβαλλόμενα προγράμματα, όπως π.χ. τον τίτλο του προγράμματος, την ώρα έναρξής του, τη διάρκειά του, περιγραφή και γονική σήμανση [parental rating] και των προγραμμάτων που θα προβληθούν για τις επόμενες ημέρες.

  ·         η καλύτερη λήψη τηλεοπτικών εκπομπών ακόμα και με τη χρήση κεραίας εσωτερικού χώρου.

 • Πόσοι αποκωδικοποιητές χρειάζονται για περισσότερες από μια τηλεοράσεις σε ένα νοικοκυριό;
   

  Ένας για κάθε τηλεόραση του νοικοκυριού που δεν διαθέτει ενσωματωμένο δέκτη/αποκωδικοποιητή MPEG-4, εφόσον ο καταναλωτής επιθυμεί να λαμβάνει διαφορετικό κανάλι σε κάθε τηλεόραση.

  Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αγοραστεί μόνος ένας αποκωδικοποιητής και να συνδεθεί η έξοδος του αποκωδικοποιητή με όλες τις τηλεοράσεις, μέσω της εσωτερικής καλωδίωσης της κεραίας του σπιτιού, οι οποίες θα προβάλλουν το ίδιο κανάλι, αυτό δηλ. που έχει επιλεγεί στον αποκωδικοποιητή.

 • Για τη λήψη των καναλιών της ΕΨΤ θα χρειαστεί αντικατάσταση της παραδοσιακής κεραίας;
   

  Όχι. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις (κεραία + καλωδίωση υποστατικού) δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα στη λήψη των επίγειων ψηφιακών καναλιών, ειδικά αν δεν παρουσιάζουν σήμερα προβλήματα λήψης αναλογικών καναλιών.

 • Υπάρχουν ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να πληροί ο εξοπλισμός λήψης ΕΨΤ, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο εξοπλισμός που αγοράζω είναι συμβατός με το σήμα τηλεοπτικής εκπομπής των καναλιών της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Κύπρο;
   

  Ο εξοπλισμός λήψης ΕΨΤ (Τηλεοράσεις/Αποκωδικοποιητές) ο οποίος υποστηρίζει το πρότυπο  DVB-T MPEG-4, είναι συμβατός με το τηλεοπτικό σήμα εκπομπής καναλιών ΕΨΤ.

  Οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί προτού αγοράσουν τέτοιου τύπου εξοπλισμό και να απαιτούν την βεβαίωση των προμηθευτών ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για το σκοπό που τον προμηθεύονται. Περαιτέρω, να βεβαιώνονται ότι ο εξοπλισμός αυτός φέρει όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις και διακριτικά που υποδηλώνουν συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το CE .

 • Αν δεν γίνουν οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους του καταναλωτή, θα μπορεί να παρακολουθήσει τα κανάλια Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης;
   

  Όχι από την 1η Ιουλίου 2011 οπότε και θα διακοπούν οι αναλογικές τηλεοπτικές μεταδόσεις.

  Από την 1η Ιουλίου 2011, συσκευές  τηλεόρασης οι οποίες δεν υποστηρίζουν το πρότυπο DVB-T MPEG-4, ή στις οποίες δεν έχει συνδεθεί κατάλληλος αποκωδικοποιητής δεν θα προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των καναλιών ελεύθερης λήψης.

 • Θα είναι δυνατή η λήψη συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεόρασης μέσω της Επίγειας Ψηφιακής πλατφόρμας;
   

  Η πλατφόρμα Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης  της  εταιρείας VELISTER διαθέτει τη δυνατότητα εκπομπής και καναλιών συνδρομητικών υπηρεσιών πέραν των ψηφιακών καναλιών ελεύθερης λήψης.

 • Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση θα προσφέρει κανάλια ψηλής ευκρίνειας High Definition [HD];
   

  Υπάρχει αυτή η δυνατότητα αφού τα πρότυπα τεχνολογίας τα οποία καθορίστηκαν από το Γραφείο Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων επιτρέπουν την μετάδοση/εκπομπή περιεχομένου ψηλής ευκρίνειας HD.

  Παράδειγμα είναι η παροχή περιεχομένου HD από το κανάλι ΡΙΚ HD.

 • Θα είναι δυνατή η λήψη καναλιών Ψηλής Ευκρίνειας με τον εξοπλισμό λήψης Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης που υποστηρίζει το πρότυπο DVB-T MPEG-4;
   

  Για να είναι δυνατή η λήψη καναλιών ψηλής ευκρίνειας θα πρέπει ο εξοπλισμός λήψης που θα χρησιμοποιηθεί να υποστηρίζει το πρότυπο DVB-T MPEG-4 HD.

  Επιπρόσθετα, για να καταστεί δυνατή η προβολή περιεχομένου ψηλής ευκρίνειας HD από τη συσκευή τηλεόρασης θα πρέπει και η συσκευή αυτή να έχει τη δυνατότητα προβολής περιεχομένου ψηλής ευκρίνειας.

 • Ποια κανάλια θα λαμβάνω όταν θα συντονίσω την τηλεόραση μου για ψηφιακή λήψη, και που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;
   

  Τα κανάλια τα οποία θα λαμβάνετε είναι όλα τα υφιστάμενα κανάλια ελεύθερης λήψης που λαμβάνετε τώρα μέσω της αναλογικής μετάδοσης.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών του ΡΙΚ ή της VELISTER. Πληροφορίες μπορείτε επίσης να βρείτε στην ιστοσελίδα www.dtv.org.cy.

 • Που πρέπει να κατευθύνω την κεραία μου έτσι ώστε να μπορώ να λαμβάνω τα ελεύθερα ψηφιακά κανάλια αν βρίσκομαι στην επαρχία Λευκωσίας / Λεμεσού / Λάρνακας / Πάφου / Αμμοχώστου;
   

  Προς το παρόν οι τοποθεσίες των πομπών ψηφιακής εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών παραμένουν οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τις αναλογικές εκπομπές. Στο μέλλον αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή θα υπάρξει και η ανάλογη ενημέρωση.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα κέντρα τηλε-εξυπηρέτησης του ΡΙΚ και της VELISTER.

 • Είμαι εισαγωγέας ηλεκτρονικού εξοπλισμού και θα ήθελα να γνωρίζω τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές του τερματικού εξοπλισμού λήψης τηλεοπτικών σημάτων ευρείας κατανάλωσης;
   

  Οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές εξοπλισμού λήψης/κωδικοποίησης που απαιτούνται για συμβατότητα του εξοπλισμού με τις εκπομπές των επίγειων ψηφιακών Δικτύων είναι διαθέσιμες  στην ιστοσελίδα www.dtv.org.cy.

 • Πως μπορώ να σαρώσω/συντονίσω/εγκαταστήσω τα ψηφιακά κανάλια στην τηλεόραση μου;
   

  Για πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση των ψηφιακών καναλιών στον τηλεοπτικό σας δέκτη μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης του αποκωδικοποιητή/τηλεόρασης σας ή να επικοινωνήσετε με το κατάστημα από το οποίο προμηθευτήκατε τον εξοπλισμό.

 • Από που μπορώ να αγοράσω και πόσο περίπου κοστίζει ένας αποκωδικοποιητής Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης;
   

  Μπορείτε να αποταθείτε στα καταστήματα λιανικής που πουλούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

  Το κόστος ενός ψηφιακού αποκωδικοποιητή είναι ανάλογο με τις δυνατότητες που προσφέρει.

  Ενδεικτικά, οι τιμές των αποκωδικοποιητών που προσφέρουν βασικές λειτουργίες όπως η λήψη/αποκωδικοποίηση των ψηφιακών σημάτων αρχίζουν σήμερα από 50-60 Ευρώ.  

 • Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τη συνδεσμολογία μεταξύ τηλεόρασης και αποκωδικοποιητή Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης;
   

  Βασικές πληροφορίες σύνδεσης του ψηφιακού αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, με φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο www.dtv.org.cy.

  Η συνδεσμολογία και ο οδηγός συντονισμού όμως διαφέρει ελαφρώς αναλόγως του αποκωδικοποιητή που θα αγοράσετε, ως εκ τούτου ανατρέξετε στα εγχειρίδια χρήσης του αποκωδικοποιητή και της τηλεόρασης σας ή αποταθείτε στον προμηθευτή του ψηφιακού αποκωδικοποιητή σας.

 • Χρειάζεται να αγοράσω αποκωδικοποιητή Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης αν η τηλεόραση μου είναι CRT(παλαιού τύπου);
   

  Ναι, για το λόγο ότι οι τηλεοράσεις τύπου CRT δεν υποστηρίζουν λήψη ψηφιακού σήματος αλλά μόνο αναλογικού.

 • Χρειάζεται να αγοράσω αποκωδικοποιητή Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης για να λαμβάνω τα κανάλια υψηλής ευκρίνειας αν η τηλεόραση μου αναγράφει FULL HD ή HD Ready…..;
   

  Η τηλεόραση σας πιθανό να μπορεί να προβάλει (να «παίξει») περιεχόμενο/προγράμματα υψηλής ευκρίνειας αλλά να μην έχει δυνατότητα λήψης σημάτων HD μέσω της κεραίας σας.

  Μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο της τηλεόρασης σας αν αυτή υποστηρίζει το πρότυπο MPEG - 4 HD.

   Σε περίπτωση που δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να προμηθευτείτε κατάλληλο εξωτερικό αποκωδικοποιητή.  

 • Έχω συντονίσει την τηλεόραση στα ψηφιακά κανάλια αλλά ακούω μόνο ήχο και δεν βλέπω εικόνα. Τι πρέπει να κάνω;
   

  Για να μπορείτε να λαμβάνετε εικόνα και ήχο θα πρέπει να προμηθευτείτε εξωτερικό ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG -4 αφού η τηλεόραση σας δεν υποστηρίζει το πρότυπο MPEG-4.

 • Γιατί γίνεται η αλλαγή;
   

  Είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος δεσμεύτηκε όπως η διαδικασία μετάβασης από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση (η διακοπή των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων ) ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2011 (Analogue Switch-Off).

  Η μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση προσφέρει επιπρόσθετα πλεονεκτήματα τόσο στον καταναλωτή όσο και στη εξοικονόμηση εθνικών πόρων όπως είναι οι συχνότητες.

 • Διαμένω σε διαμέρισμα όπου μοιράζομαι την υφιστάμενη κεραία μου με τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Θα απαιτηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές στο κεντρικό σύστημα για να λαμβάνω το ψηφιακό σήμα;
   

  Πριν προβείτε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο κεντρικό σύστημα της κεραίας θα πρέπει

  ·         να βεβαιωθείτε (και εσείς και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας) ότι οι συσκευές τηλεόρασης ή οι ψηφιακοί αποκωδικοποιητές ευρείας κατανάλωσης που διαθέτετε πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για λήψη του ψηφιακού σήματος MPEG -4 (δηλαδή όλα τα υφιστάμενα κανάλια ελεύθερης λήψης).

  ·         να συντονίσετε τις συσκευές σας ή τους αποκωδικοποιητές σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε το ψηφιακό σήμα (τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης).

  ·         Στην περίπτωση που λαμβάνετε όλοι το σήμα (τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης) τότε δεν χρειάζεται να προβείτε σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες.

  ·         Στην περίπτωση που, κάποιοι λαμβάνουν το ψηφιακό σήμα και κάποιοι όχι ή κανένας δεν λαμβάνει το ψηφιακό σήμα στην συσκευή τηλεόρασής του τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο τεχνικό εγκαταστάσεων τηλεόρασης για τυχόν αλλαγές που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν στην κεντρική εγκατάσταση.

  ·         Το κόστος των αλλαγών αν υπάρξουν θα το επωμιστείτε όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, πάντα με βάση τους κανονισμούς της Διαχειριστικής Επιτροπής της Πολυκατοικίας σας.

 • Πόσες Επίγειες Ψηφιακές Πλατφόρμες λειτουργούν;

   

  Οι επίγειες ψηφιακές πλατφόρμες που λειτουργούν είναι δύο, του ΡΙΚ και της VELISTER και εκπέμπουν τα πιο κάτω κανάλια ως εξής:

   Επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα  ΡΙΚ :

  Τηλεοπτικά Κανάλια : ΡΙΚ 1, ΡΙΚ 2, ERT World, Euronews

  ·         Ραδιοφωνικά Κανάλια: Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο και Τέταρτο Πρόγραμμα ΡΙΚ.

   Επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα Velister:

  ·         Τηλεοπτικά Κανάλια: Κανάλια ελεύθερης λήψης (π.χ. MEGA TV, ΑΝΤ1, ΣΙΓΜΑ, PLUS TV, EXTRA TV ) που θα επιλέξουν να μεταφέρονται από την πλατφόρμα αυτή.

   

 • Υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση να επιδοτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με ολόκληρο ή μέρος του ποσού που απαιτείται για την αγορά εξωτερικού αποκωδικοποιητή για τη λήψη των ψηφιακών σημάτων ;

   

  Το Υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, την πτωτική τάση της τιμής των αποκωδικοποιητών καθώς επίσης και τη μη υποχρέωση της Κυβέρνησης για επιχορήγηση τέτοιου είδους εξοπλισμού, αποφάσισε να μην επιδοτήσει την αγορά ψηφιακών αποκωδικοποιητών για τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

 • Από πού μπορώ να προμηθευτώ το ενημερωτικό έντυπο της Ψηφιακής Τηλεόρασης που κυκλοφόρησε πρόσφατα στον ημερήσιο τύπο;

   

  Το ενημερωτικό έντυπο για την Ψηφιακή Τηλεόραση είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.dtv.org.cy και στο Γραφείο Επιτρόπου Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην οδό Ηλιουπόλεως 12, 1101 στη Λευκωσία- τηλ 22693000. Επίσης, διατίθεται δωρεάν στα καταστήματα ηλεκτρονικού εξοπλισμού Electroline, Στεφανής, Bionic, Στεφανίδης, Scandia στη Λεμεσό,  ΜΚ Τelephone και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών των παροχέων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών Cyta, Primetel, Cablenet και MTN.  

 • Μετά την 1η του Ιούλη, όταν θα διακοπούν οι αναλογικές μεταδόσεις, πώς θα μπορώ να εγγράφω (record) τα ψηφιακά κανάλια της τηλεόρασης στο video ή DVD recorder μου;
   

  Μετά την 1η Ιουλίου 2011 ημερομηνία τερματισμού των αναλογικών εκπομπών, για να μπορείτε να εγγράψετε οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα μεταδίδεται σε ψηφιακή μορφή, θα πρέπει να προμηθευτείτε/χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό εγγραφής που διαθέτει ψηφιακό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το πρότυπο MPEG -4.

   

  Σε περίπτωση που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε τον παλιό σας εξοπλισμό (π.χ. εγγραφέα βίντεο ή/και εγγραφέα dvd που δεν υποστηρίζει το πρότυπο MPEG-4) θα πρέπει να συνδέσετε μεταξύ της τηλεόρασης και του εγγραφέα σας, εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG -4. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη συνδεσμολογία του εξοπλισμού παρακαλούμε όπως συμβουλεύεστε το εγχειρίδιο χρήσης του εξοπλισμού σας ή όπως αποτείνεστε σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών.

 • Πως συνδέω τον αποκωδικοποιητή ΕΨΤ με την τηλεόραση μου;

  Βασικές πληροφορίες σύνδεσης του ψηφιακού αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, με φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε στο ενημερωτικό έντυπο ΨΤ που δημοσίευσε το ΓΕΡΗΕΤ το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.dtv.org.cy στην ενότητα «Καταναλωτές».

  Η συνδεσμολογία και ο οδηγός συντονισμού όμως διαφέρει ελαφρώς αναλόγως του αποκωδικοποιητή που θα αγοράσετε, ως εκ τούτου ανατρέξετε στα εγχειρίδια χρήσης του αποκωδικοποιητή και της τηλεόρασης σας ή αποταθείτε στον προμηθευτή του ψηφιακού αποκωδικοποιητή σας.

   

 • Πως συντονίζω τον εξωτερικό αποκωδικοποιητή για λήψη των ψηφιακών σημάτων ΕΨΤ;

  Το ΓΕΡΗΕΤ έχει ετοιμάσει οδηγό καταναλωτή σχετικά με τον συντονισμό εξωτερικού αποκωδικοποιητή ΕΨΤ MPEG-4. Ο οδηγός καταναλωτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.dtv.org.cy στην ενότητα «Καταναλωτές».

 • Πως συντονίζω την τηλεόραση μου για λήψη των ψηφιακών σημάτων ΕΨΤ;

  Το ΓΕΡΗΕΤ έχει ετοιμάσει οδηγό καταναλωτή σχετικά με τον συντονισμό Τηλεόρασης (με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4).

  Ο οδηγός καταναλωτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.dtv.org.cy στην ενότητα «Καταναλωτές».

 • Αν διαθέτω συνδρομητική τηλεόραση (CytaVision, PrimeHome TV, CableViewTV, LTVCable, LTV3Play) πως επηρεάζομαι από τη διακοπή των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων, την 1η Ιουλίου 2011;

  Την 1η Ιουλίου 2011 προγραμματίζεται να τερματιστούν οι αναλογικές εκπομπές των Κυπριακών καναλιών ελεύθερης λήψης (Free-to-Air), τα οποία κανάλια λαμβάνουμε μέσω της παραδοσιακής μας κεραίας λήψης.

  Οι τηλεθεατές οι οποίοι είναι συνδρομητές σε πλατφόρμες τηλεόρασης όπως CytaVision, PrimeHome TV, CableViewTV, LTVCable, LTV3Play δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την διακοπή των αναλογικών επίγειων εκπομπών.

 • Αν διαθέτω συνδρομητική τηλεόραση (CytaVision, PrimeHome TV, CableViewTV, LTVCable, LTV3Play) θα μπορώ να παρακολουθώ τα Κυπριακά κανάλια ελεύθερης λήψης μετά την 1η Ιουλίου 2011;

  Ναι, οι τηλεθεατές οι οποίοι είναι συνδρομητές σε πλατφόρμες τηλεόρασης όπως CytaVision, PrimeHome TV, CableViewTV, LTVCable, LTV3Play θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα Κυπριακά κανάλια ελεύθερης λήψης (ΡΙΚ1, ΡΙΚ2, ΑΝΤ1, MEGA, ΣΙΓΜΑ, PLUS TV, NEW EXTRA TV κ.α) από την συνδρομητική τους πλατφόρμα χωρίς να επηρεαστούν από την διακοπή των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων.

 • Αν διαθέτω συνδρομητική τηλεόραση (CytaVision, PrimeHome TV, CableViewTV, LTVCable, LTV3Play) χρειάζεται να αγοράσω αποκωδικοποιητή ΕΨΤ για να συνεχίσω να παρακολουθώ τα Κυπριακά κανάλια ελεύθερης λήψης μετά την 1η Ιουλίου 2011;

  Όχι, μέσω του υφιστάμενου αποκωδικοποιητή που σας προμήθευσε ο παροχέας σας μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα Κυπριακά κανάλια.

 • Ποια κανάλια γίνονται ψηφιακά την 1η Ιουλίου 2011;

  Την 1η Ιουλίου 2011, τα ακόλουθα Παγκύπριας Κάλυψης/Ελεύθερης Λήψης Αναλογικά κανάλια γίνονται ψηφιακά:

  • ΡΙΚ-1
  • ΡΙΚ-2
  • ERTWorld
  • MEGA TV
  • ANT-1
  • SIGMA TV
  • PLUS TV
  • New Extra TV

   

   

 • Θα γίνει μετάβαση των Τοπικών Καναλιών (Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας Πάφου) στο νέο Ψηφιακό Περιβάλλον;

  Τα Τοπικά Κανάλια που εκέμπονται σήμερα σε αναλογική μορφή είναι:

  • Λευκωσία: Fred TV
  • Λεμεσός: Capital TV, Nimonia Tv
  • Πάφος: Omega TV, Paphos TV, Magic TV
  • Λάρνακα: Vox TV

  Αυτά τα κανάλια (τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) θα εκπέμπουν τα προγράμματα τους σε ψηφιακή μορφή, εφόσον επιλέξουν να αδειοδοτηθούν από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και ακολούθως επιλέξουν να μεταδίδονται από πλατφόρμα παγκύπριας κάλυψης .

  Στην περίπτωση που δεν επιλέξουν να αδειοδοτηθούν για Παγκύπρια εκπομπή θα σταματήσουν να εκπέμπουν αναλογικά  μετά την 30η Ιουνίου 2011.

 • Τι είδους αποκωδικοποιητή θa πρέπει να αγοράσω εάν διαθέτω τηλεόραση παλαιού τύπου CRT;

  Συστήνεται όπως οι τηλεθεατές/καταναλωτές προμηθευτούν έναν βασικού τύπου αποκωδικοποιητή τυπικής ευκρίνειας (Standard Definition-SD) ο οποίος θα επιτρέπει την λήψη όλων των ψηφιακών καναλιών ελεύθερης λήψης (Free-To-Air) τα οποία εκπέμπονται σε τυπική ευκρίνεια δεδομένου ότι οι παλαιού τύπου τηλεοράσεις (CRT) δεν υποστηρίζουν την προβολή τηλεοπτικών σημάτων εικόνας υψηλής ευκρίνειας (High Definition-HD).

  Με τη χρήση αποκωδικοποιητή τυπικής ευκρίνειας δεν είναι η λήψη σημάτων Υψηλής Ευκρίνειας όπως π.χ. τα προγράμματα του καναλιού ΡΙΚ HD. 

Τέλος περιεχομένου, κλικ για συνδέσμους πλοήγησης
 
© 2017 Copyright OCECPR, All Rights Reserved
Ηλιουπόλεως 12, 1101 Λευκωσία,Τ.Θ. 24412, 1704 Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ